Kőfejtő

A Kőfejtő beruházással kapcsolatos információk az alábbi linket megtalálhatók.

http://portal.sopron.hu/Sopron/portal/autonomy_show?contentId=45236

Kőfejtő

9421 Fertőrákos Fő u. 1.

Nyitvatartás:

A fertőrákosi Kőfejtő 2011. december 1-től határozatlan ideig zárva van, nem látogatható.

A kőfejtő területén 10-12 évmillióval ezelőtt a miocén korszakban tenger hullámzott. A kőfejtő anyaga tengeri üledék, csigák, kagylók, mészvázú állatok milliárdjaiból keletkezett a  Lajta-mészkő néven ismert mészkő, mely nevét a Lajta-hegységről kapta. Már a rómaiak is bányászták – egyebek között a mai Sopron helyén állt Scarbantia falainak építéséhez. A nagyobb ütemű kitermelés 1857-ben indult meg, amikor a kőbánya a Bécsi Építőtársaság tulajdonába került.
A 12 millió éves kőzet elég fiatal ahhoz, hogy vésni lehessen, és elég kemény ahhoz, hogy építkezésre használják. Ezért bányászta az ember évszázadokon át az értékesebb részeket, és hagyta meg a lazább rétegeket, amelyek mint hatalmas mennyezet borulnak a megmaradt oszlopokra.

Az egyiptomi sziklatemplomok sejtelmes világát idéző barlang természetes díszletet ad a nyaranta rendezett operaelőadásoknak. 1970-ben alapította meg Várady György színházigazgató a barlangszínházat. Ezt 1985-ben korszerűsítették: a nézőtérre padlófűtést és új széksorokat, a színpadra modern világítást szereltek, és megoldották a műszaki személyzet elhelyezését is.

 

Fertőrákosi Barlangszínház

Jegyiroda
Cím: Sopron, Széchenyi tér 17-18.
Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ
Tel.: 99/517-517, 99/517-542
Nyitva: H-P: 9-17 óráig, Szo: 9-12 óráig
Email: jegyiroda@prokultura.hu

A Soproni Ünnepi Hetek gerincét az Európa-hírű fertőrákosi kőfejtőben 1970-től rendszeressé váló előadások jelentik.
A kezdet kezdetén a soproni fúvósok úgynevezett sétahangversenyeket rendeztek. Az első előadást 1970. nyarán tarották. Egy 1982-ben készült építészeit szakvélemény szerint: “a kőfejtő külső és belső tereinek egybeolvadása, a fény és árnyék irracionális játéka olyan élményt nyújt, amihez hasonlót csak az ókori építészet tudott nyújtani.”
A hagyományokhoz híven elsősorban operaelőadásokat mutatnak be a számos operett, táncprodukció és zenekari hangverseny mellett.
A színház befogadóképessége: 743 fő