Vasfüggöny múzeum

A magyar-osztrák határőrizeti feladat hosszú évtizedeken át a Kelet-Nyugat közötti szembenállás folytán az egyik embert próbáló – ha nem a legnehezebb – szolgálatot rótta a magyar határőrségre. A Fertő-tó, mint különös természeti környezet a szolgálattól a szokásostól eltérő megoldásokat is követelt Egykori határőrként bajtársaimmal ezen a határvidéken teljesítettem szolgálatot: huszonhét hónapot sorkatonaként (1969. november és 1972. február között), huszonnégy évet pedig hivatásos katonaként (1974-től 1998-ig).

A rendszerváltás nyomán, különösen a schengeni rendszer életbe léptetése következtében ez a szigorúan ellenőrzött határszakasz is “ellégiesült” és megszûnt. Ez a történelmi változás magyarázza és teszi indokolttá, hogy az emlékezet számára a határőrizettel kapcsolatos magángyûjteményem Elektromos Jelzőrendszer (EJR) Múzeum néven látogathatóvá tegyem. Ezt a civil gyûjteményt több évi gyûjtőmunkával hoztam létre, és úgy gondolom, hogy az elnevezésében jelzett tartalmon túlmenően átfogó képet ad a látogatónak a teljes határőrizeti rendszer, ismertebb nevén a “vasfüggöny” mûködéséről, eszközeiről és tárgyi emlékeiről.

A határőrségi életkörülmények politikai rendszerektől függetlenül is komoly megterhelést és felelősséget jelentettek, amihez a határőr testület tisztességes magatartása társult. Az “én múzeumom” a soproni hivatalos kiállítások és levéltári gyûjtemény mellett Fertőrákoson mindenekelőtt a kirándulóknak és diákoknak segít a hidegháborús korszak térségi határőrizeti intézményének a megismerésében. Honlapommal ezt a törekvésem kívánom széles körben terjeszteni, mintegy kiszolgálva a hazai, szomszédos és nemzetközi szintû érdeklődést az ország nyugati határőrizetének egykori viszonyai iránt.

Fertőrákos a Sopron és környéke régió különleges fekvésû települése, melynek több más érdeklődésre számot tartó látványosságainak sorába (kastély, kőfejtő, ásványmúzeum, fertőtavi üdülőtelep és strand, Mithrász szentély, Pellengér, Páneurópai Piknik Emlékhely stb.) az EJR magánmúzeum a határnyitás 20. évfordulóján, 2009 őszén lépett be.

Minden érdeklődőt szívesen várva

Csapó Imre
volt határőr,
a múzeum tulajdonosa

 

További érdekességek a honlapon.

Honlap: www.vasfuggony-ejrmuseum.hu

vasfüggönymúzeum