Tájékoztató – Helyi adó változások

Tisztelt Fertőrákosiak!

Fertőrákos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. november 24-én elfogadta a helyi adókról szóló 16/2015. (XI. 24.) önkormányzati rendeletét, melynek 2016. január 1-től érvényes főbb változásai a következők:

  1. A településen kiszabott összes adónem szabályai egy rendeletben kerültek szabályozásra.

  1. A kommunális adó esetén új mentességi szabály került bevezetésre:

az a telek és nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész, amely külön helyrajzi számon van nyilvántartva, de egy házszám alatt, olyan épülettel, épületekkel képez egy gazdasági egységet, amely után építményadó vagy magánszemélyek kommunális adója fizetési kötelezettség áll fenn”.

A mentesség megállapítása új bevallás alapján történik. A bevallás nyomtatvány elérhető a https://www.fertorakos.hu/onkormanyzat/letoltheto-adatlapok/ honlapon, vagy a Fertőrákosi Polgármesteri Hivatal Adóirodájában.

  1. A kommunális adó mértéke 10.000 Ft/év összegre emelkedett.

  1. Az idegenforgalmi adó mértéke 350 Ft/fő/vendégéjszaka összegre emelkedett, valamint új mentességi szabály került megállapításra: mentes a helyi idegenforgalmi adó alól a Fertőrákosi Barlangszínház előadásain közreműködő magánszemély.

Amennyiben a változásokkal, vagy a mentességgel kapcsolatos kérdése merül fel, a Fertőrákosi Polgármesteri Hivatal Adóirodájában személyesen, vagy a 99/530-024 telefonszámon állunk rendelkezésükre.

dr. Nagy Attila sk.

jegyző